În zilele de azi este tot mai greu să îți dai seama dacă prețul pe care îl dai în urma uneri reparații la un service auto autorizat este corect ori dacă ești furat de un mecanic auto care te-a mințit că piesa, uleiul, filtrul sau orice ți-ar fi schimbat este de cea mai bună calitate sau că acea componentă este nouă.
Deși ne vine greu a crede că în zilele acestea mecanicul poate efectiv să-și bată joc de mașina dumnevoastră dacă nu aveți puține cunoștinte mecanice acest lucru se întâmplă. Dacă constatăm ca avem o problemă în urma reparației și mașina se află în garanția oferită de service avem dreptul să cerem schimbarea piesei respective fără a plati ceva. Avem dreptul chiar să cerem despăgubiri dacă și alte piese s-au defectat în urma reparației.
Iată câteva moduri prin care ești furat de un mecanic auto
1. Nu îți schimbă consumabilele. Aici întră uleiul de motor și filtrul de motor care trebuie înlocuit o dată la 15 000km – 20 000km; filtrul de aer și polen care are rol de a filtra aerul ce întră în motor și în habitaclu; filtru de carburant, acumulatorul, uleiul pentru transmisie; freonul pentru climatizare; plăcuțele de frâne și discuri; lichid servodirecție, becuri etc. Sunt cazuri în care ei te pot minți că ți-au schimat un filtru cu unul nou dar de fapt l-au curătat și spalat. Diferențele fiind enorme. În urma procesului de spalare și curătare mai răman particule ce nu pot fi eliminare. Este evident de ce este cel mai bine să înlocuim consumabilele cu unele noi. Numai prin această metodă service-urile pot obține bani frumoși de pe urma ta. Cere ca în urma înlocuirii să primești filtrurile uzate.
2. Nu îți înlocuiesc piesele defecte cu cele pe care le-ai cumparat tu. Dacă văd că piesa pe care tu ai adus-o este de o calitate bună fie ea obținută de tine din dezmembrari auto ori dacă ea este nouă, o pastrează pentru ei și îti pun ție piesa pe care ei o au. În cele mai multe cazuri ea nu e de-o calitate prea strălucită.
3. Nu îți înlocuiesc tot uleiul uzat. Uleiul cel vechi nu este eliminat complet la multe service-uri auto autorizate. Doar o parte din cantitatea de ulei în urma procesului de schimbare este nou, restul este cel vechi. Aici mai poți fi mințit că ți se va pune cel mai bun ulei. De fapt lucrurile nu stau chiar așa.
4. Îți fură lucruri de valoare din mașină cât timp ea stă la service. Înainte de a ne duce mașina la service să ne verificăm toate compartimentele, portbagajul și torpedoul. Astfel vom fi siguri că nu am uitat lucruri de valoare care prezintă un interes pentru mecanici.
5. Îți țin mașina blocată în service ca să crezi ca este o muncă mai complexă și să le oferi mai mulți bani. Uneori poate fi vorba de o muncă care durează câteva zeci de minute, dar pentru ca problema să pară mai serioasă îți dau mașina abia după câteva zile.
6. Îți spun că mașina are mai multe probleme decât cea inițială. Chiar dacă doar o componentă e defectă ei îți spun că ar fi bine să îți înlocuiești și altceva pentru că are o problemă gravă.
Pentru a evita să fii furat de un mecanic auto, SDG Auto Oradea care vinde piese originale din dezmembrări cu garanție și drept de retur, recomandă să solicitați o factură detaliată a demersului. Pe ea să fie precizate piesele folosite, operațiile aplicate asupra autovehiculului dumneavoastră.