Te confrunți cu oboseală la volan?
Când ai adormit ultima dată la volan? Fără îndoială ai avut parte de această provocare cel puțin o dată de când conduci o utilitară. Dacă pornești singur la drum, e și mai greu să rămâi treaz pe tot parcursul traseului. Deși toți șoferii de dube știu că, înainte de a porni la drum, trebuie să fii odihnit, dar, de cele mai multe ori, acest sfat nu-l pun în aplicare majoritatea.
Semne care îți spun că trebuie să iei măsuri:
1. Nu ești atent la drum
2. Caști tot mai des
3. Ți se închid ochii
4. Clipești des
5. Nu îți menții banda
Ca să ajungi cu bine la destinație, trebuie să ai în vedere câteva sfaturi utile care, fără îndoială, îți vor fi de mare ajutor când ai de condus mai mulți km sau la ore inadecvate. Obișnuiește-te să te pregătești de drum lung și să conduci în siguranță. Iată câteva aspecte importante de care să ții cont.
Sfaturi împotriva oboselii la volan:
1. Ia cu tine un coleg de drum sau prieten – e mult mai ușor să schimbi cu el când te simți obosit și vrei să dormi. Trebuie să fie o persoană extrovertă care să vorbească mult și să te țină treaz. Dacă nu ai coleg, oprește duba și dormi 15-20 min. Vei fi mai odihnit și te vei putea concentra mai departe la drum.
2. Bea apă sau ceai verde în loc de energizante – cafeaua te deshidratează și energizantele te trimit la toaletă mai repede. În schimb, apa te hidratează, iar ceaiul verde îți dă energie și conține cofeină care îți oferă o stare de bine mai îndelungată decât cafeaua.
3. Fă pauze dese – picioarele au nevoie de mișcare ca să circule sângele. La fiecare oră de condus, oprește duba pe margine sau într-o parcare, ieși din mașină și fă puțină mișcare. Nu doar picioarele, dar și restul corpului are nevoie de mișcare, cel puțin la fiecare oră sau chiar 2 ore.
4. Nu asculta muzică liniștită – muzica are capacitatea de a stimula creierul, de a schimba starea de spirit. Ascultă o muzică veselă, mai ritmată sau ascultă la radio ceva ce te interesează. Dacă asculți ce nu te interesează, ești mai predispus la oboseală și riști să adormi.
5. Setează o temperatură mai joasă în dubă – temperatura mai ridicată contribuie la apariția oboselii, și mai târziu, a somnului. Cu cât temperatura e mai normală, nici prea rece nici prea cald, te ajută să rămâi treaz. Dacă ești o persoană mai friguroasă păstrează o temperatură cât de cât ridicată, dar care să nu te ademenească la somn.
6. Mănâncă sănătos – e mai simplu să mănânci ceva rapid, fast-food și alte alimente nesănătoase și pline de grăsimi. Acestea te obosesc mai repede. Evită să mănânci multă carne, în schimb consumă cereale integrale, fructe, legume, ele te mențin treaz pe drum.
Tu ce metode ai folosit ca să rămâi treaz la volan? Lista de mai sus poate continua, spune-ne alte metode pe care le-ai aplicat și care crezi că funcționează! Hai să ajutăm și alți șoferi începători!